RAYA DAN RAMADAN

dah masuk hari ke 7 berpuasa . tahun ini aku dapat satu konsep yang mudah dalam islam tentang amalan di dalam bulan puasa . satu yang baru tidak mudah diterima . factor masyarakat sekeliling yang telah sebati mengamalkan amalan tarawih telah menyebabkan masyarakat tidak mudah menilai semula amalan tersebut .
Bidaah . satu istilah yang menakutkan dalam masyarakat yang telah sebati dengan mazhab shafie dan asyairah . bila diketengahkan isu bidaah akan timbul perasaan tidak senang marah dan benci di dalam masyarakat kepada orang yang mengutarakannya .
tak kiralah isu itu benar ataupun tidak tapi jika telah diamalkan sejak bergenerasi dan anda cuba beri idea baru maka anda akan dituduh dan ditohmah dengan pelbagai tuduhan yang tidak masuk akal .
amalan tarawih yang dibuat hamper setiap malam di bulan Ramadan bukalah satu yang dibuat oleh nabi . nabi tak pernah mengamalkannya setiap malam bersolat 20 rakaat berjamaah . apa yang nabi buat hanyalah beliau bersolat sekali sekala bersolat di masjid sebanyak lapan rakaat dan selebihnya beliau melakukan di rumah sendirian . kemudian datang zaman umar beliau telah mengarahkan agar solat tarawih dilakukan di masjid secara official .
hari ini dan tahun ini aku cuba amalkan dan hidupkan sunnah nabi dengan cara yang mudah dan tidak terikut ikut dengan amalan masyarakat dan ulama yang telah terbiasa dengan amalan yang hanya wujud di zaman Umar .

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s