Bank , ancaman kepada kehidupan manusia


Dalam entri yang lepas aku telah sebut bagaimana bank memberikan pinjaman kepada orang ramai . bukan dari deposit tapi dari wang baru yang diciptakan oleh bank dari tiada kepada ada . tanpa kesedaran tentang perkara ini kita tidak akan dapat melihat kelicikan bank mengaut keuntungan tanpa usaha dan penat lelah . masyarakat menjadi hamba kepada bank dalam setiap urusan kehidupan mereka .
Mahu memiliki rumah , kenderaan , melanjutkan pengajian tinggi , kahwin semua memerlukan pinjaman bank . adakah wujud keadilan satu pihak terpaksa berusaha mendapatkan wang dari titik peluh sedang bank mengaut interest @ untung dengan hanya menyediakan akaun di komputer dan menyimpan rekod pinjaman kita yang terhasil dari MENEKAN BUTANG KEYBOARD lalu terhasil wang .
satu perkara lagi yang menjadi masalah ialah sistem perbankan Islam pun mengamalkan sistem yang sama . Ramai ulama — ulama yang mendalami fiqh memberikan fatwa mereka hanya berdasarkan surface perjalanan operasi bank . mereka membuat fatwa dengan hanya berdasarkan maklumat yang tidak menyeluruh . lalu jadilah fatwa itu memberi untung kepada bank .

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s