Kanak-kanak meninggal akibat barah darah ?

“Sejak 1 Februari, masa itu dia kena sawan dan ada kesan kepada otak. Hari ke empat doktor ambil air tulang belakang dan dia dilaporkan dijangkiti penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah. Semalam ketika terlantar, dia nampak berupaya menggeleng-gelengkan kepala walaupun doktor kata paru-paru tidak begitu berfungsi dan hati dia bengkak. Doktor hendak dia berehat dan kemudian diberikan ubat tidur,” ujar anak kelahiran Jawi, Seberang Prai, Pulau Pinang itu. ( petikan dari blog mazidul akmal )

terkejut aku apabila haniza rakan sebilik opis aku bercerita tentang seorang kanak-kanak bernama fariz nur daniel . katanya kanak2 malang tersebut telah terlantar di hospital sime darby selama 23 hari dan baru meninggal dunia semalam .

kos terpaksa ditanggung oleh kedua ibu bapanya sebanyak RM100,000 sedang insuran yang mampu ditanggung kedua ibu bapanya hanya berjumlah 40k sahaja .

awalnya fariz mengalami sawan dan ia menyebabkan kesan negatif ke otaknya . dia dimasukkan ke hospital selang empat hari doktor telah mengambil air tulang belakang untuk mengetahui penyakit yang dialaminya . beliau telah disahkan menghidap hemophagocytic lymphohistiocytosis atau barah darah . apa yang doktor mampu lakukan adalah memberikan pil tidur setelah paru-parunya dan hatinya bengkak tidak berfunsi .

disini beberapa keraguan kepada keterangan doktor . awalnya dia hidap sawan tetapi kenapa tiba – tiba dia disahkan mengalami barah darah . kalau dilihat gambar-gambarnya beberapa bulan sebelum sawan dia adalah kanak – kanak yang normal sihat dan bersekolah .

kenapa perlu sampai di ambil air tulang belakang kalau doktor dah tahu dia kena sawan . yang peliknya lagi apa kaitan sawan dengan barah darah . kemudian doktor seperti tak tahu nak buat apa selepas paru-parunya tidak berapa berfungsi dan hatinya bengkak . Itu tandanya macam doktor telah overdose memberikan ubat sehingga hatinya hilang kemampuan untuk memproses bahan toksin ( dadah adalah toksin )

tambah peliknya kanak2 malang itu terpaksa menjalani kemoterapi beberapa kali sehingga keadaannya semakin bertambah teruk .

apa pun kita kembalikan sebab hakiki kematiannya adalah ajalnya telah sampai dan segala yang berlaku itu banyak hikmahnya supaya kita dpat mengambil pengajaran dan bersyukur dengan nikmat yang ada .

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s