Seorang rakan menceritakan anaknya beberapa hari yang lepas telah mengalami cirit – birit yang teruk . Tanpa berfikir panjang dia telah membawa anaknya ke hospital pakar puteri salah sebuah hospital pakar swasta yang terkenal di JB milik Johor Corp . Memandangkan dia ada kad medikal dari sebuah syarikat insuran dia tak kesah sangat .paling banyak pun dia kena bayar 10% dari jumlah caj yang dikenakan oleh pihak hospital .
selepas beberapa hari berada di wad anaknya telah dibenarkan pulang . caj yang dikenakan oleh hospital berjumlah 3k lebih . ikut syarat pengendli insuran dia kena bayar hanya 10% atau 300 rm sahaja . caj doktor yang datang menjenguk anaknya sambil menarik pipi anaknya semasa membuat pemeriksaan mencecah 100rm sehari .
kalau difikirkan nampak sedikit jumlahnya sebab hanya perlu bayar 300 dari jumlah sebenar . tapi bila dihitung katakana anda telah mengambil polisi untuk anak anda selama setahun dan anda kena bayar 100 rm setiap bulan . bermakna anda telah membayar sebanyak 1500 kepada syarikat insuran dan hospital .
Bagaimana jika anda telah membayar insuran tersebut selama lima tahun dan baru sekarang anak anda dimasukkan ke dalam wad , 6000 rm , fuh nampak macam berbaloi tapi kalau dikirakan semula dengan pandangan yang lebih global anda berada dipihak yang rugi ,

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s