aku beraya di rumah kekawan

pada hari raya yang keempat aku telah meluangkan masa untuk melawat adikku di hospital sultan ismail . lepas tu aku berkonvoi bersama ipar duai menuju ke rumah pak cikku di kulai . sesampai di sana masing – masing pun berborak , sampai satu part aku bertanya kepada pak cik aku tu tentang anak sulongnya yang beberapa bulan yang lepas telah mengalami bengkak-bengkak di bahagian leher macam bentuk ketumbuhan . masa tu aku lihat dia agak kalut dan sangat gusar melihat keadaan anaknya . lepas mendapat rawatan di hospital sultanah aminah dia telah pergi KL untuk mendapatan rawatan dari seorang tabib yang terkenal , tabib tu kata anak dia mengalami goitre tapi dia kata tempat bengkak tu bukan di bahgian kelenjar tiroid .
masa tu sempat aku memberi sms kepada dia kalau nak cuba ubat homeopati boleh le datang rumah aku . esoknya dia pun datang bawak anaknya . memang betul aku tengok di leher anak dia ada beberapa ketulan lembut tetapi tidak menyakitkan bila disentuh . pendek kan cerita aku beri dia dua jenis remedi tanpa aku meminta sebarang bayaran
semalam bila aku jumpa dia dia kata anak dia dah ok , doktor yang membuat pemeriksaan kata anak dia tak alami ketumbuhan cuma ketulan itu adalah infeksi kuman . aku saja je tanya bila appointment untuk buat operation ,
aku buat kesimpulan yang majoriti masyarakat benar-benar meletakkan kepercayaaan penuh kepada pegawai perubatan bertauliah dari hospital kerajaan mahupun suasta , rasanya apa saja kata doktor akan diterima bulat-bulat tanpa prasangka , walaipun penilaian yang dibuat oleh doktor itu hanyalah andaian kerraana pada awalnya doktor mengesyaki anaknya mengidap malaria , denggi dan lain – lain , ini yang menimbulkan kegusaran yang amat sanat kepada dia bila sebut jangkitan penyakit berbahaya .
tapi apa nak buat itu adalah mentaliti masyarakat dalam dunia moden . mahu tak mahu kita dipaksa untuk menerima andaian yang bukan-bukan dari seorang doktor . walau pun simptom yng muncul dengan jelas boleh menjurus kepada ubat tertentu yang spesifik di dalam homeopati tetapi tidak begitu pada pandangan orang ramai

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s