Penyelidik Indian Institute of Technology membuktikan kebenaran homeopati menggunakan teknologi nano

Saintis IIT Bombay  mengatakan ubat-ubatan homeopati boleh bertindak  berdasarkan kajian mereka diatas  prinsip nanoteknologi.

Pil Homeopati mengandungi logam seperti emas, tembaga dan besi walaupun telah dicairkan ke nanometer atau satu/bilion meter, menurut kajian IIT-Bombay ( India Institute of Technology ) yang diterbitkan dalam edisi terbaru ‘Homeopathy’, jurnal peer-review.

Jabatan teknik kimia IIT-Btelah mendapatkan  pil homeopati dari farmasi berdekatan , lalu dicairkan pada skala  yang sangat tinggi dan diperiksa di bawah mikroskop elektron yang sangat canggih untuk mencari nanopartikel  logam asal.

“Sesetengah ubat homeopati yang telah dicairkan dengan skala yang besar diperbuat dari logam masih mengandungi sejumlah bahan asal, walaupun telah melalui proses pencairan pada skala 1/10 hingga 1/400 (200C),” kata Dr Jayesh Bellare daripada seorang pengkaji saintifik .

Murid-Nya, Prashant Chikramane, menerbitkan makalah berjudul homeopati, ‘‘Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective‘, sebagai sebahagian daripada tesis doktornya.

“Homeopati telah menjadi teka-teki bagi perubatan moden. Para pengamal menyatakan bahawa pil homeopati menjadi lebih kuat selepas dicairkan , tetapi mereka tidak pernah mampu menjelaskan mekanisme yang cukup ilmiah kepada para saintis moden, “kata Bellare.

Sumber Hpathy

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s