Apakah Miasm

Sejak menemui kaedah similar similibus curantor Dr Hahneman telah berjaya merawat pelbagai jtnis penyakit akut . Kadar penyembuhan juga adalah tinggi sehingga 90%.

Namun apabila berhadapan dengan kes kronik beliau merasa kecewa kerana gagal untuk merawat penyakit tersebut dengan berkesan .Lantaran itu beliau tidak berputus asa dan meneruskan kajian di dalam rawatan pesakit kroni dengan mengkaji buku-buku perubatan lama pelbagai bahasa , menyelidiki pengalaman tokoh kontemporari atau yang terdahulu di dalam merawat penyakit , pengambilan kes dengan lebih teliti .

Secara tidak langsung beliau telah meletakkan asas satu sistem untuk memeriksa pesakit secara hollistik Selepas 13 tahun mengisytiharkan law of similar 1805 barulah dia bertemu jawapannya . Beliau dapati sebelum seorang pesakit menghadapi masalah -masalah kronik dia terlebih dahulu pernah mengalami :

1. Penyakit tertentu yang tidak sempurna rawatannya

2. Pengambilan ubat yang tidak sesuai atau dos yang berlebihan

3. Pernah atau sedang tinggal atau kerja di tempat yang persekitaran tercemar

4. Memiliki gaya hidup tidak sihat seperti amalan pemakanan , amalan seksual dan tekanan mental dan emosi diluar kawalan

5. Memiliki keturunan yang berpenyakit samada sakit akut yang berulang dan juga penyakit kronik yang diwarisi

Untuk menjelaskan keadaan ini beliau mengutarakan konsep miasm . Miasm adalah istilah greek yang bermaksud kesan , bekas , cacat dan rosak . Dalam konteks ini, ia merupakan keadaan tubuh dimana sudah ada kesan atau bekas daripada penyakit yang pernah dialami seperti infeksi , trauma , atau keturunan yang tidak diubati dengan sempurna .

Keadaan ini seolah-olah seperti penyakit ini dipendamkan kedalam tubuh . Ini menimbulkan gangguan kepada fisiologi tubuh dan akhirnya timbul pelbagai rumpun simptom atau penyakit baru . Ini juga akan menjadi penghalang kepada remedi -remedi homeopati untuk bertindak mengatasi penyakit sedia ada, atau sudah ada suatu kecacatan pada fungsi tubuh atau organ yang menyebabkan ia mudah atau

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s