Adakah ubat homeopati selamat

Ya , Ia biasanya selamat. Ubat homeopati diberikan di dalam bentuk separa physiological dos ( selepas proses pencairan ). Ia tidak mengandungi bahan kimia dan pewarna. Ia berkerja seiring dengan sistem imun badan dan tidak bertindak bercanggah dengannya. Kebiasannya ia tidak menghasilkan tindak balas terbalik (adverse reaction ). Ubat homeopati juga tidak mempunyai kesan sampingan dan tidak menyebabkan kerosakan struktur secara umum. Ia boleh diberikan kepada bayi yang sedang menyusu dan ibu yang sedang mengandung .

Namun ini tidak bermaksud ubat homeopati tidak ada kesan mudarat langsung. Ia tidak akan memberi mudarat sekiranya diberikan dengan betul mengikut potensinya pada tempoh tertentu dan di bawah pengawasan pengamal perubatan homeopati. Jika seseorang pesakit itu terlalu sensitif atau ubat homeopati yang digunakan terlalu tinggi atau terlalu rendah tahap kecairannya simptom ubat akan muncul pada diri pesakit jika diambil dalam tempoh yang panjang

Ubat homeopati mempunyai kesan yang amat mendalam dalam sistem tubuh manusia, jadi ia tidak boleh diambil tanpa sebarang pengawasan mereka yang berkelayakan.

Di kebanyakan negara homeopati wujud sebagai ( over the counter medicine ) yang mana ia tidak memerlukan preskrebsi doktor. Jika anda bercadang untuk menggunakan remedi homeopati sebagai perubatan di rumah ikuti garis panduan berikut :

– Jangan mencuba untuk merawat penyakit kronik sendirian
– Untuk kes akut gunakan ubat berpotensi rendah seperti 6c, 12c atau 30c.
– Jangan mengulang ubat lebih dari 4 kali sehari .
– Jika ubat tidak memberikan hasil yang diharapkan mintalah bantuan pengamal homeopati profesional .

Tidak ada di dunia ini sebarang unsur yang selamat seratus-peratus. Penggunaan remedi homeopati merupakan perubatan yang selamat jika diambil mengikut cara penggunaan yang betul.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s